Делът на контрабандните цигари в България леко се повишава през четвъртото

...
Делът на контрабандните цигари в България леко се повишава през четвъртото
Коментари Харесай

Употребата на контрабандни цигари в България леко се увеличава

Делът на контрабандните цигари в България леко се повишава през четвъртото тримесечие на предходната година и към този момент е 2.6%. За съпоставяне, през второто тримесечие на 2023 година записаният дял, на база броене на празните кутии цигари в страната, беше 2.3%, а през четвъртото тримесечие на 2022 година – 1.5%.

Регулярното проучване на контрабандните цигари се прави от „ Инициативата против противозаконната търговия “ и бе показано в четвъртък пред представители на Агенция „ Митници “, Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “, Главна дирекция „ Национална полиция “ и Главна дирекция „ Гранична полиция “ на Министерство на вътрешните работи, Върховна прокуратура, Министерство на стопанската система и промишлеността и Центъра за проучване на демокрацията.

Въпреки увеличението на контрабандните цигари в последните девет месеца, от Инициативата споделят, че тя към момента е на относително ниски равнища. Вече 5 години делът на цигарите без бандерол е под 3.5% от общото ползване у нас и е измежду най-ниските в Европейски Съюз от страните, в които това проучване се организира.

 контрабандни цигари

По градове
Сред изследваните 20 български града с най-голям дял на ползване на цигари без български акцизен бандерол – над междинния за съответните две тримесечия – са Ямбол, Пловдив, Бургас, Видин, Хасково и Добрич, а в Шумен, Асеновград и Перник са регистрирани нулеви равнища.

Георги Георгиев, шеф на дирекция „ Митническо разузнаване и следствие “ в Агенция „ Митници “, сподели, че през 2023 година митническите органи са задържали близо 97 млн. къса незаконни цигари, което е над 2 пъти повече спрямо 2022 година

Тези триумфи няма по какъв начин да се осъществят и няма по какъв начин да стигнем до позитивните резултати в равнищата на непредназначените за локалния пазар цигари без взаимоотношението сред всички правоохранителни органи – митници, Министерство на вътрешните работи и прокуратура “, сподели старши комисар Калин Литов, заместник-директор на ГДБОП по време на представянето на данните.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР